YERBA MATE KURUPI
Yerba Mate Kurupi to paragwajska yerba pochodząca z plantacji Santa Margarita znajdująca się w południowej części kraju. Założycielami tej plantacji byli chemik przemysłowy Don Coco wraz ze swoją żoną biochemikiem Marthą. Oboje byli również farmaceutami i przyświecała im idea stworzenia yerby wraz z takimi dodatkami, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dlatego oprócz klasycznej Kurupi w ofercie znajdziemy yerby z dodatkiem ziół i mnóstwem witamin i minerałów.
Ciekawostką jest, że na opakowaniu znajduje się grafika przedstawiająca Indian zbierających i suszących ostrokrzew paragwajski w tradycyjny sposób. Jest to przepiękne nawiązanie, do bogatej kultury picia yerby w całej Ameryce Łacińskiej.
Kurupi to propozycja dla każdego - znajdziemy w ofercie klasyczne yerby bez dodatków, jak i ziołowe mieszanki o ciekawych właściwościach.
Dlaczego Świat Shishy poleca picie yerba mate? Z kilku pozytywnych powodów, oto kilka z nich:
-dostarcza sporo witamin i minerałów
-obniża poziom cholesterolu
-działa pobudzająco
-wzmacnia koncentrację
-działa moczopędnie
-wspomaga układ krążenia
Kraj pochodzenia: Paragwaj
Active filters
Kurupi Clasica, coś dla doświadczonych mateistów, łągodniejsza wersja Kurupi Tradicional
Wyrazisty smak skutecznie pobudza, klasyczna mate o goryczkowym oraz dymnym smaku jak i aromacie.
Tradycyjny smak to dobre słowa na opisanie tej yerby i polecamy ją właśnie dla "tradycjonalistów" :)
Drobno zmielone liście i duża ilość pyłu.
Kurupi Menta Y Limon - liście ostrokrzewu wzbogacone w smak boldo, skrzypu, kopru, skórki pomarańczowej.
Pierwszorzędna nuta to aromat skórki pomarańczowej, ona tu gra główną rolę a zaraz za nią delikatny ziołowy smak yerba mate.
Świetna na ciepło jako napar, jak i na zimno w formie terere. Zaleca się nawilżyć zioła letnią wodą (przed ciepłą czy zimną) aby wydobyć aromat skórki pomaranczy.
Wspomaga przemianę materii oraz łągodzi dolegliwości żołądkowe.
Łagodny smak polecany dla początkujących :)
Drobno zmielone liście oraz patyczki z niewielką ilością pyłu
Kurupi Katuava y Burrito - liście ostrokrzewu wzbogacone w smak kory katuavy (uznawanej w Brazylii za afrodyzjak) oraz zioła burrito, które wprowadza ziołową równowagę posmaku napoju.
Wyrazisty smak skutecznie pobudza, klasyczna mate o goryczkowym oraz dymnym smaku jak i aromacie wyważona ziołowymi akcentami.
Działa lepiej niż niejeden energetyk czy mocna kawa.
Smakuje świetnie na ciepło w formie naparu jak i terere w upalne dni.
Tradycyjny smak to dobre słowa na opisanie tej yerby i polecamy ją właśnie dla "tradycjonalistów" :)
Drobno zmielone liście i duża ilość pyłu.
Kurupi Con Anis - liście ostrokrzewu wzbogacone w smaku o imbir, miętę i zieloną herbatę
Kurupi Jengibre idealną do terere i na ciepło. Susz Kurupi składa się z mocno pociętych listków i dużych patyczków, to typowa mate con palo. Dodatkowe zioła, wraz z zieloną herbatą i miętą dają bardzo orzeźwiający napar. Wyjątkowo intensywna.
Smakuje świetnie na ciepło w formie naparu.
Raczej niepolecana dla początkujących ale jak to mówią kto nie próbuje ten nie pije....yerby! :)
Drobno zmielone liście oraz patyczki z niewielką ilością pyłu
Kurupi Sabor Citrus - cytrusowa yerba z dodatkiem werbeny cytrynowej, werbeny pospolitej, boldo, aromatu cytrusowego.
Kompozycja idealna na upalne dni do zalania w formie terere, ziołowy wytrawny smak z kwaśnością cytrusów przyniosą skuteczne orzeźwiające pobudzenie.
Doceniana przez wprawionych yerbopijców oraz polecana dla osób początkujących.
Drobno zmielone liście oraz patyczki z niewielką ilością pyłu
Kurupi Menta Y Boldo - liście ostrokrzewu wzbogacone w smak mięty pieprzowej oraz ziela Boldo znanego już za czasów starożytnych Inków!
Intensywny smak mięty skutecznie pobudza i orzeźwia, delikatna gorycz o mocno ziołowym aromacie.
Smakuje świetnie na ciepło w formie naparu jak i terere w upalne dni.
Raczej niepolecana dla początkujących ale jak to mówią kto nie próbuje ten nie pije....yerby! :)
Drobno zmielone liście oraz patyczki z niewielką ilością pyłu